24.5.2009

Opas tappeluihin

Minusta on tässä muutaman viime vuosien kuluessa kehittynyt hyvä ohjaamaan lapsia tappeluihin. Jos teiltä on keinot lopussa, niin tästä listasta voisi löytyä lisää ideoita.

1) Käske yhden lapsista tehdä joku pieni tehtävä. Kun tämä ei sitä tee, niin käske siskon tehdä se (hänen kuullensa).

2) Osta lapsille yhteiset uudet värikynät. Laita myös houkuttelevasti esille vanhat värikynät niin, että isosisko voi yrittää pakottaa pikkusiskoa käyttämään niitä vanhoja.

3) Pue ensin kaksosille kahden kuukauden ajan tietyt vaatteet (A:n kolitsi, B:n kolitsi). Laita sitten (vahingossa) ne väärinpäin B:lle A:n jne.

4) Istahda pianotuolille (myös muu instrumentti käy varmasti) ja ota esille lastenlaulukirja. Neljän lapsen joukkotappelu sylipaikoista on taattu.

5) Lupaa lasten mennä tietokoneelle. Lupaa myös pikkusiskolle ensimmäinen vuoro. Ala itse siivota. (Et luultavasti ehdi edes saada imuria esille kaapista.)

6) Salli äidin ja isin kultien pomppia sängyllänne. Odota kunnes ensimmäinen polvi kolahtaa toisen päähän.

7) Järjestä lastesi syntymä mahdollisimman kauaksi toisistaan kalenterissa. Kun sisko täyttää vuosia ja juhlii ja saa tietenkin monta ihanaa lelua lahjaksi, niin katkera sisko, joka ei jaksa odottaa omaa vuoroaan, voi yrittää riistää näitä uutuuksia toiselta.

8) Synnytä kaksoset. Laita heidät yhdessä samaan tilaan lelukasan kanssa. (Uhmaikä ja mitä ite-ikä eduksi)

3.5.2009

Kevätpuuhia

Kevät on tullut niin vauhdilla, että meidän perhe on alkanut viihtyä ulkona paremmin kuin sisällä. Viikko sitten hoidettiin yhden päivän urakalla nykyisen kodin pihan kuntoon. Haravoitiin, kuoputettiin, harvennettiin kukkapenkkiä, leikattiin pensasaita jne. Käsiin alkoivat kehittyä kovettumat, jotka ovat kasvaneet taas paksummiksi tänä viikonloppuna. Tämä rouva sai päähänsä, että kun kerran raksalla odotellaan jonkun aikaa sisähommiin pääsyä, niin voidaanhan sitä laittaa takapihalle nurmikko.
Olen jo tässä pitkin kevättä lukenut puutarhakirjoja ja haaveillut omenapuista, marjapensaista, perennapenkeistä, kevätkukista ja hahmotellut pihasuunnitelmaa.
Lumen sulaessa paljastui kuitenkin karu totuus eli se savi. Ja sitä löllöä riitti. Nilkkaan saakka upposi kenkä (aikuinen), kumpparin reunaan asti (4-6 -vuotias) tai polvea myöten (1-v). Kaikilla on varmaan sen verran kokemusta savesta maalajina, että tiedätte, kuinka tehokkaasti se tarttuu vaatteisiin eli pyykkikone on laulanut monta savikoneellista ohjelmaa.
No, tässä männä viikolla aloin tasoitella ja muotoilla maata niin, että viettäisi tasaisesti poispäin talosta, kuten asiaan kuuluu. Tilasin pihaan hiekkakuorman ja meillä vietettiinkin vappuriehaa kuljettaen hiekkaa kottikärryillä etupihalta takapihalle keventämään saven pintaa. Välillä jopa viiden naisen voimin kasattiin hiekka kärryihin ja askartelipa tämä rouva jätekasalaudoista ja vääntyneistä roskisnauloista jonkinmoisen lanankin, jolla hiekka levisi tasaisesti takapihalle. Ensimmäisen yön aikana hiekka oli jo märemmissä kohdissa imeytynyt maahan, mutta eilinen projekti oli kuitenkin rikkoa saven pintaa vielä enemmän kuokan ja rautaharavan turvin (jyrsimen vuokraaminen olisi varmasti säästänyt näitä käsiä edes vähän kovettumilta). Nyt pihan näyttää myllätyltä ja pihan reunoilla on paljon sinne heiteltyjä kiviä, joita maasta löytyi yllättävän paljon. Kuten myös perustuksien valajien sinne kätkemiä isoja betonimöykkyjä... Projekti jatkuu, kunhan saadaan tilattua multakasa pihaan.
Isäntä hankki valkopilkkutautia maalaamalla räystäslautoja valkoisiksi ennen sadevesikourujen asennusta. Minäkin vähän yritin, mutta luovutin muutaman metrin jälkeen. Ehkä oma pinna olisikin vielä kestänyt, mutta kun tikkaiden juurella käy sellainen kuhina, että "äiti, mulla on jano, mua pissattaa, äiti, tu-le a-las, äiti, kato, källy" ja viimeisenä pisarana piskuisin pörrääjistä vajoaa edellä mainittuun savililluun (polveaan myöten).
Nyt tuolta makkarista kuuluu käheä "Ai-ni ku-kkuu vie-lä. Ai-ni helää." ja päälle hekotusta. Eli meidän tänään tasan 2-v kaksikkomme on herännyt päiväunilta.
Aamulla onnittelin näitä ja yritin sanoa, että nyt teillä on synttärit ja olette kaksivuotiaita. Sen johdosta Aini katsoi ulos ja etsi hetken aikaa jotain ja sanoi, että "joo, tuolla kynkkä". Mikä lie se synttärit sitten.